Na een lange tijd dromen en zoeken hebben we in oktober 2011 de knoop doorgehakt en een huis in Frankrijk gekocht. Het huis staat in een mooi rustig dorpje op een heuvel met een prachtig uitzicht over de vallei. Op dit blog kun je onze avonturen volgen over het huis en alle andere franse dingen.

Brocante dans la maison

dinsdag 17 juni 2014

Pentecote à bourguignon

Zo ga je een weekje in het voorjaar naar Frankrijk en dan zit je ineens in de zomerzon. Het is me toch geweldig weer geweest vorige week. Bijna alleen maar zon op één onweersbui na. We hebben de hele week niet hoeven nadenken over wat we aan zouden trekken. Gewoon korte broek en t-shirt.....heerlijk.We zijn ook weer goed opgeschoten. Als we in dit tempo doorgaan hebben we over een jaar of twee niks meer te doen hier. Nou ja......dat gras blijft natuurlijk wel groeien hè, en die stal zal ook altijd wel een rommeltje blijven.

Hele grote bergen gras
 Maar het huis begint nu toch wel ergens op te lijken. We zijn twee terrasjes rijker. Die bij de keuken hadden we al klaar maar we miste nog het meubilair. Dat is nu klaar, een klein tafeltje en twee kuipstoeltjes en voilà we hebben une terrasse Parisienne.


Klein maar fijn. Heerlijk plekje voor het ontbijt en 's avonds voor de koffie. Het tweede terras is in de stal op het dek. Eindelijk!!!! Dat was al voor de koop besloten dat we daar een terras wilde hebben maar het kwam er maar niet van. Zo'n vloer maken kost nogal wat tijd en geld dus we willen eerst eens kijken hoe vaak we het gaan gebruiken dus er liggen nu gewoon wat platen. Maar wel twee makkelijke stoelen (die grote uit de woonkamer) dus we zitten als vorsten.


Deze week hebben we er twee keer gezeten dus dat valt nogal mee. Het is ook best een eind lopen met je kopje koffie. Maar je hebt wel een mooi uitzicht op de zonsondergang. Toch wel leuk. On vera bien zeggen de fransen, we zullen zien. Het was erg warm (geen straf) dus we hebben lekker binnen gewerkt. De vloeren van de twee halletjes zijn wit geschilderd en toen viel het afstapje naar de stal helemaal weg. Dus daar heb ik maar weer donkere randjes gemaakt. Met metallic-verf die we nog hadden staan.

Mooie vloer!!!
Zo breken we tenminste niet iedere keer onze nek als we naar de stal willen of naar het toilet. Klinkt vast bekend in de oren van sommige familieleden. (Ik noem geen namen) Je ziet het huis met iedere laag verf lichter worden. Het wordt zo mooi!!In het eerste halletje hebben we meteen ook maar behangen en een schilderij (van Sandra) opgehangen. Dus dat deel van het huis is nu klaar.

Weer een ruimte klaar.
Ook is een begin gemaakt met de trapopgang wit te schilderen. Dat is helemaal zo'n donker gat. De eerste (of laatste) tree van de trap was erg slecht. Leo heeft hem eruit gehaald. Had wat overredingskracht nodig!! De traptree dan hè. Alles netjes gemaakt en een nieuwe tree erin. Dat heeft ie goed gedaan al zeg ik het zelf. Ziet er mooi uit.
Voor......

.........en na.
Het wordt steeds lichter.
Volgend keer krijgt de hele trap een nieuwe laag lak en dan ziet het er prachtig uit!! Het is een oude trap want we hebben een soortgelijke trap gezien in een kasteeltje hier vlakbij. Zelfde constructie. Dus dat is een authentiek element in ons huis ;-) Dat was trouwens een leuk uitje eerste Pinksterdag. Er was een festival van internationale kunst in het château van Bougey. Een grote groep kunstenaars presenteerde daar hun kunst. Dat was erg divers; schilderijen, bronzen beelden, keramiek, fotografie en nog veel meer. Dat was echt superleuk. Zeker omdat het in het kasteel stond en hing. Maar ook in de stallen en de tuin.


Volgens mij is dit elk jaar dus dat gaan we onthouden voor volgend jaar. Ik vond het erg leuk en heb zeker ook hele mooie stukken gezien. In de kerk van Bougey stond een mooi beeld van Jeanne d'Arc. Dus weer een nieuwe foto erbij!!! Ik zet overal Jeanne op de foto als ik haar tegen kom in een kerk. Is een tic van me....sorry weet ook niet wat ik heb met dat mens.  's Morgens zijn we naar de vide-grenier in het dorp geweest. Dat is een vlooienmarkt. Dit was de eerste keer en volgens mij wel een succes. Het was in ieder geval erg druk in de straat. We hebben op één ochtend meer auto's voorbij horen en zien gaan dan anders in een jaar tijd. Jemig.....ze begonnen al om 7 uur en hebben tot 6 uur gezeten. Nou, ik geloof dat ik meer een toeschouwer ben wat dat betreft. Zie me daar nog niet een hele dag zitten. Pffff, nou ja ze moeten ook mensen hebben die komen snuffelen nietwaar??
Druk in het dorp.
In de grote stal werd door wespen een begin gemaakt voor een nest en dat zijn geen fijne huisdieren. We hebben bij de bouwmarkt een spuitbus gekocht met insecticide. Een paar avonden het nest bespoten en toen kon het weggehaald worden. Gelukkig zat het niet te hoog en kon Leo er nog bij. Anders moeten we de brandweer laten komen. En dat is ook zoiets voor een klein nest. Maar ja om nou te wachten tot het groot is is ook geen optie. Nu ja het is weg en hopelijk blijft het ook weg. Verder hebben we natuurlijk ook lekker genoten van het mooie weer achter in de tuin. Lekker op het terras met een koud biertje of een wijntje en een goed boek. Het is tenslotte ook vakantie. Nou in de zomer gaan we gewoon weer verder waar we gebleven zijn.


Dit is de nieuwe koeienstal die ze aan de andere kant van de vallei aan het bouwen zijn. Hier komen 150 koeien te staan hebben we gehoord. We zien er bijna niets van vanuit ons huis maar misschien gaan we wel meer lawaai horen. Van verkeer maar zeker ook van de koeien. Een grote boerderij met een kleine lap grond dus ze zullen niet of nauwelijks buiten komen. We zullen het zien (en horen).Liefs, Monique


Geen opmerkingen: