Na een aantal fijne jaren in Bourguignon zijn we weer een nieuwe weg ingeslagen.
Ons franse huis is verkocht. Wel met een gemengd gevoel. Het blijft een fijne plek maar het is tijd voor nieuwe avonturen.

Brocante dans la maison

vrijdag 26 augustus 2016

L'étéDe zomervakantie is weer voorbij. De zomer is blijkbaar net begonnen hier in Nederland...ik zit te puffen achter mijn computer. Gelukkig hebben we het in Frankrijk niet zo warm gehad. Dan hadden we waarschijnlijk niet veel gedaan.
Maar goed de vakantie. Toen we aankwamen ging ik met de koelbox naar de keuken om de koelkast aan te zetten. Daar zag ik een klein opgekruld hagedisje liggen in de gootsteen. Eerst dacht ik dat het dood was maar toen de lamp aanging werd ie wakker. Hij probeerde wel uit de gootsteen te komen maar dat lukte niet dus Leo heeft hem maar geholpen en hem weer buiten gezet. We hebben al veel beesten binnen gehad. Zelfs een zwaluw maar nog geen hagedis. Nou ja dat hoort bij een huis op het platteland waar je niet altijd bent. Dan nemen de beestjes het een beetje over hè.

Het eerste klusje was het opknappen van de plantenbak bij de trap. Dat was me een doorn in het oog. Er stond een geranium in die ieder jaar de hele boel overwoekerde dus die is eruit gehaald. Ik had uit Nederland wat vetplanten meegenomen maar dat bleek bij lange na niet genoeg te zijn. Nog wat stekjes en huislook uit de muur gehaald en samen met wat stenen is het toch een leuk geheel geworden. Zo ziet de aankomst er toch iets beter uit.


Halverwege de eerste week kwamen Ingrid en Wil met de meiden een paar dagen op bezoek. Altijd erg gezellig om mijn zus en haar gezin te zien in Frankrijk. We zijn een dagje naar Dijon geweest wat een leuke stad blijft voor een stadswandeling en een lunch. Verder hebben we lekker rondgehangen bij het huis en 's avonds natuurlijk de bbq aangestoken. De eikelmuizen kwamen ook weer eens een keer op bezoek. Deze keer om de pruimen uit de boom te jatten tot frustratie van Leo. Er hingen er dit jaar maar een paar aan maar de muizen hebben ze bijna allemaal aangevreten. Dus dit jaar geen jam helaas.

Paar foto's van DijonToen we weer alleen waren zijn we verder gegaan met het schilderwerk. We hebben in de vakantie de luiken, kozijnen en de badkamer en wc deur geschilderd of gebeitst. Buiten zit alles weer goed in de verf dus het kan er weer even tegen. We hebben ook het plafond van de hal-kamer van een eerste laag grondverf voorzien. Dat is al een groot verschil maar er moeten nog een paar lagen op.We hebben natuurlijk niet alleen maar geschilderd maar zijn ook een beetje rondgegaan in de omgeving. Één van de dingen die we bekeken hebben is de gallo-romeinse villa in Jonvelle. Zeker de moeite waard om een keer naar toe te gaan als je in de buurt bent. Ze hebben de fundamenten en vloeren van het badhuis van de villa nog helemaal liggen. Je kunt zien hoe het systeem van koud warm en heet water werkte.

 

Er zit ook een museum bij van gebruiksvoorwerpen van vroeger.


Klompenmakerij
We zijn ook even gestopt in Jonvelle en in Châtillon-sur-Saône. Daar hadden ze in de kerk een prachtige Jeanne d'Arc staan en een oud Mariabeeldje met Jezus. Dit is blijkbaar bijzonder omdat Jezus hier een vis vasthoudt. Dat komt niet vaak voor dat hij zo wordt afgebeeld. Châtillon-sur-Saône heeft trouwens een erg leuk en oud centrum. Heel veel huizen hebben een soort van torentjes. Het ziet er erg mooi uit. Verder niet veel te doen maar erg fotogeniek.
We hebben deze keer ook eindelijk eens wat brochures gehaald bij het toeristenbureau van dingen en wandelingen in de (directe) omgeving. Er zat ook een wandeling door ons dorp bij en al lezende kwamen we er achter dat naast ons huis een bijzonderheid te zien was. Nog nooit opgevallen!! We vinden het wel grappig want in de brochure stond dat dit een voorbeeld was waarom dit soort charmante huisjes bewaard zou moeten worden in de kleine dorpjes. Tja en als je dan naar de ingestorte zooi gaat kijken.....maar goed Leo heeft de Hedera die de latei overwoekerde weggehaald en zowaar!!!! Een bijzondere latei vlak bij ons huis. Meteen maar op de foto gezet voordat ie weer verdwenen is onder de planten.


Het tweede weekend kwam Laura voor een paar dagen logeren. Erg gezellig!! We zijn een middag gaan wandelen in een dorpje in de buurt. Leuke wandeling die we vast nog wel eens gaan doen. Zondags kwamen Lemmy, Ilma en Karlijn nog een middag op bezoek op doorreis naar Spanje. Ze zijn de volgende dag erg vroeg weer verdergereden en omdat we toen toch al op waren hebben we besloten om die dag maar naar Besançon te gaan. Dat is een erg leuke stad met een paar stadswandelingen die je kunt volgen via de tegeltjes in de stoep. 's Morgens een wandeling door de stad gedaan en daarna lekker geluncht en daarna nog een wandeling omhoog naar de oude stad en burcht. We waren 's avonds kapot want we hadden (erg slim) de warmste dag van de vakantie uitgekozen voor dit avontuur. Maar het was wel een superleuke dag met z'n drieën.
In het weekend hebben we ook eindelijk 'ons' kerkje in het dorp van binnen bekeken. Daar staat ook een Jeanne dus de map met foto's is weer een stukje aangevuld.


Prachtig uitzicht vanuit de kerk

Familie van onze buren??
Toen Laura weer naar Basel ging hebben we nog een paar dagen wat aangerommeld en het laatste schilderwerk afgemaakt. Zondag hadden we nog de jaarlijkse dorps bbq die weer erg gezellig was en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. De zomervakantie is omgevlogen en het was weer heerlijk op ons plekje.


Liefs, Monique

Geen opmerkingen: